Betekenis ala kondre ketting, symbolen en kralen?

Voor de meeste Surinamers of mensen met Surinaamse affiniteit de bekendste Surinaamse ketting. De ala kondre ketting is een unieke ketting en vaak samen te stellen naar ieder zijn of haar smaak. De ala kondre ketting kenmerkt zich door de vele kralen, verschillende soorten kettingen én unieke symbolen. De ala kondre ketting behoort bij ons tot de top drie best verkochte kettingen in ons assortiment. 

De betekenis van ala kondre is letterlijk 'alle landen', maar wordt veelal gebruikt om de vele winti's te benoemen. 

In de Surinaamse cultuur spelen winti's een grote rol in de samenleving. Surinamers hebben vele winti's. Enkele winti's zijn onder andere: Aisa, Ampuku, Kromanti, Bakru, Ingi, Leba, Fodu, Ankantamasi en de Luangu. De winti's bieden bescherming en begeleiding. Dit wordt veelal overgedragen in dromen. Er wordt dan in een droom aangegeven welke kralen, symbolen of sieraden er gedragen moet worden voor bescherming en/of begeleiding. Een ala kondre ketting kopen 'op gevoel' kan dus juist aangeven dat een winti je de weg wijst. Volg dit gevoel dan ook.

Wat is winti? Winti is een natuurreligie, een traditionele geloofsovertuiging van de Afro-Surinamers. Afro Surinamers zijn afstammelingen van Afrikaanse slaven. De voorouders welke vanuit Afrika met de boot naar Suriname zijn vervoerd hebben gedurende de tocht een sterke verbondenheid weten te creëren met elkaar. Eenmaal aan land kreeg deze saamhorigheid een vervolg in de vorm van verzet tegen de onderdrukking en uitbuiting van het zwarte ras. Rituelen hebben ervoor gezorgd dat de onderdrukking en uitbuiting kon worden ontlopen. Wie in winti gelooft ziet de wereld als een schepping van de God en daarbij spelen de elementen grond, lucht, water en het bos een belangrijke rol in. Reïncarnatie staat ook aan de basis van het winti-geloof.

Hieronder gaan wij onze ala kondre ketting beschrijven met de symbolen en kralen die het meest verkocht worden. Aangezien er meerdere betekenissen rondgaan hoeft dit niet de enige juiste te zijn. Aanvullingen of commentaar? Reageer dan hieronder bij opmerkingen zodat iedereen over informatie beschikt over deze mooie Surinaamse sieraad en de Surinaamse kennis niet verloren gaat. Sommige symbolen hebben ook, volgens ons, geen betekenis en zijn er in de loop der jaren voor de mode erbij gedaan. Deze worden niet hieronder omschreven. 

 • Mattenklopper: de mattenklopper staat voor verbinding met god en krijg je vaak van iemand die om je geeft. Dit kan uit vriendschap of liefde zijn. Ook houdt de mattenklopper 'slechte' dingen van je pad. 
 • Piet piet: de piet piet staat voor verbinding met Suriname. Je kan het zien als een stukje grond/aarde van Suriname die je dan bij je draagt. 
 • Anker: de anker staat voor hoop, stabiliteit, standvastigdheid, toewijding, trouw, bescherming, veiligheid, leven en verlossing. 
 • Afoe sensi: vele Surinamers kennen de schilderijen met de tekst "Mi na afoe sensi, no wan sma kan broko mi" wel. De afoe sensi houdt dus eigenlijk is dat je niet te breken bent. Het was het kleinste betaalmiddel in Suriname en dus letterlijk niet in te wisselen voor kleiner muntgeld. 
 • Ala kondre kraal: is de kraal die voor alle winti's staat. Deze kraal moet met de hand geschilderd zijn. 
 • Zwarte kraal: deze kraal wordt veelal gebruikt voor de boze oog. Veelal gebruikt door kinderen, omdat zij daar gevoelig voor zouden zijn. Ogri ai vertaald in het Nederlands kom je uit op boze oog.  
 • Rode kraal: deze kraal wordt veelal gedragen voor ingi's (indianen). Dit waren de eerste bewoners van Suriname. 
 • Blauwe kraal: veelal gebruikt voor de ampuku-winti of busi ingi-winti.
 • Witte kraal: deze kraal wordt veelal gebruikt voor de kromanti.
 • Kromanti kraal: ook wel vaak kromanti fre genoemd. Dit zijn de zwart-witte kraal. De kraal bevat strepen is wordt gedragen voor de kromanti-winti. 

Belangrijk is dus, als je de ketting koopt voor een winti, je goed naar je gevoel luistert. Wil je de ketting kopen omdat je het gewoon mooi vindt? Bekijk dan hier al onze ala kondre sieraden. Een gedeelte van onze collectie ziet u ook hieronder. 

Wij durven met zekerheid te zeggen dat wij de enige Surinaamse juwelier zijn die onze ala kondre kralen zelf maken met de hand. Geen een is dus hetzelfde. Alle ala kondre kralen en symbolen zijn bij ons ook los te koop. Neem contact met ons op voor meer informatie. 

Opmerkingen/suggesties of aanvullingen? Reageer dan hieronder bij de opmerkingen. Zo houden wij de Surinaamse cultuur levend!


Gebruikte bronnen: hierhierhier en vele gesprekken in Suriname met met die verstand hebben van de Surinaamse cultuur. 

Opmerkingen (1)

  • Greg Pinas
  • 2020-04-05 10:50:58
  Wat een mooie betekenis van deze mooie Surinaamse ketting. Nu draag ik mijn ala kondre ketting met nog meer trots.

Nieuwe reactie

Product toegevoegd om te vergelijken.