Mensen vragen ons vaak wat nou echt kenmerkend is van Surinaams goud. Bestaat Surinaams goud wel echt en wat houdt Surinaams goud nou precies in.

In Suriname wordt goud gewonnen. Circa 30% van de bevolking houdt zich bezig in de goudsector. Op dit moment wordt er veel goud gewonnen in het district Brokoponde en in het gebied iets ten zuiden Moengo. Goud is goed voor zo een 80% van de Surinaamse inkomsten uit export en levert ca. 25% van de banen op in Suriname. Om het goud te zuiveren, wordt eerst het kwik verwijderd. Daarna worden de ijzerdeeltjes eruit gehaald. Daarna wordt het Surinaams goud gekookt met salpeterzuur om alle onedele delen eruit te halen. Daarna wordt het Surinaams goud gemixt met koper. Dit wordt dan uiteindelijk gekookt zodat het koper en de restmetalen verdampen. Dan is het 24K. 

Het kenmerkende aan Surinaams goud is de gele kleur. Dit komt omdat in Suriname veelal 18k wordt gebruikt en zij meer koper dan zilver vermengen met puur goud. In Nederland wordt er meer zilver dan koper vermengd waardoor de kleur bleker is. Ook is in Nederland 14K gebruikelijker. 

Het goud dat wij gebruiken voor onze Surinaamse sieraden halen wij rechtstreeks van mensen die in de goudsector in het binnenland van Suriname werkzaam zijn. Wij kopen altijd puur goud in en mengen het zelf naar 14K of 18K. Zo zijn wij er altijd zeker van dat onze Surinaamse sieraden vrij van nikkel is en de juiste gehalte is. 

Conclusie: Surinaams goud bestaat dus wel, maar in feite kan je goud overal ter wereld kopen en dit mengen tot de bekende gele kleur Surinaams goud. Alleen de legering, verhouding koper, zilver en goud en het gebruikte soldeer maken het verschil bij Surinaams goud. Veelal zijn Surinaamse sieraden handgemaakt en niet machinaal en zijn de Surinaamse sieraden voorzien van een goudbad zodat het de indruk geeft dat het Surinaams goud van een hoog gehalte is. 

Surinaams goud

Gouden Surinaamse sieraden


Sranan gowtu | Suriname goud

Opmerkingen (0)

Geen reacties op dit moment

Nieuwe reactie

Product toegevoegd om te vergelijken.