Iedereen die Surinaamse zilveren sieraden heeft maakt het wel eens mee: uw sieraden zijn opeens zwart. Maar waarom worden Surinaamse zilveren sieraden zwart? En wat kunt u er aan doen?

In deze blogpost over Surinaamse sieraden schrijven wij over het zwart worden van zilver en hoe u dat kunt voorkomen.

Waarom wordt Surinaams zilver zwart?
Zilver is een edelmetaal dat kan gaan oxideren. Deze oxidatie is te zien door de verkleuring naar zwart. Het is een natuurlijk proces wat niet schadelijk is voor uw Surinaamse sieraden mits u ze zo nu en dan even oppoetst.

Waardoor wordt het dan zwart?
Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd. Dit laagje is zilversulfide en kunt u het beste vergelijken met een zeer dun laagje roest op normaal ijzer. Voorkom dus contact tussen zilveren sieraden en materialen waar veel zwavel in voor komt.

Materialen/voedingsstoffen waar veel zwavel in voorkomt zijn:

  • elastiek
  • wol
  • rubber
  • latex
  • parfums 
  • eieren
  • uien
  • mosselen
  • kip
  • pinda's
  • biefstuk
  • paranoten etc. 

Reactie met de huid
Ook reageren Surinaamse zilveren sieraden op de zuurgraad van je huid. De zuurgraad van je huid is per persoon verschillend en is afhankelijk van heel veel factoren. Het heeft te maken met wat je eet, of je alcohol hebt gedronken, of je medicijnen slikt, of  de hoeveelheid transpiratie bijvoorbeeld.

Tips tegen het zwart worden van zilveren sieraden
Geen enkele huid is hetzelfde. Zilver reageert dan ook bij de één heftiger dan bij de ander. Sommige mensen merken niets van het zwart worden van hun zilveren sieraden, andere mensen hebben er meer last van. Eén duidelijke oplossing is er niet. Wel zijn er tips waardoor uw sieraden minder snel zwart zullen worden:

  • Doe uw zilveren sieraden af als u heftig transpireert. Bijvoorbeeld bij koorts of intensief sporten.
  • Zorg dat uw zilveren sieraden niet (overmatig) in contact komen met bovenstaande zwavelhoudende stoffen of alcohol.
  • Doe zilveren sieraden af als u gaat zwemmen, schoonmaken (schoonmaakmiddelen en Floridawater zijn zeer slecht), handen wassen, contact met zeewater (zout water) etc.
  • Doe uw zilveren sieraden pas aan nadat u make-up, parfum, haarspray en andere schoonheidsproducten hebt gebruikt.

Zijn mijn sieraden wel van echt zilver gemaakt?
Bij vraag "Waarom worden zilveren sieraden zwart" vroeg u zich misschien af of u wel echte zilveren sieraden heeft. Maar het zwart worden van zilveren sieraden is juist een teken dat het om echt zilver gaat. Andere (edel)metalen oxideren namelijk anders. Dat zilveren sieraden die zwart worden dus van een minder gehalte zilver (of zelfs geen zilver) gemaakt zouden zijn is onjuist en een fabeltje.

Het verkleuren (zwart worden) komt bij alle gehaltes van zilver voor. Ook bij zilver van het eerste gehalte: .925 sterling zilver.

Hoe krijg ik mijn zilveren sieraden weer mooi?
Als uw zilveren sieraden zwart zijn geworden kunt u ze het beste met een (zilver) poetsdoek oppoetsen. Lukt het niet goed om het zwart weg te krijgen? Gebruik dan een sieraden reiniger of breng uw sieraden naar ons voor een schoonmaakbeurt. 

Merk je dat zilveren sieraden bij jou snel dof of zwart worden? Kies dan voor sieraden met een rhodiumplating. 

Waarom hebben zilveren sieraden soms een plating?
Soms hebben zilveren sieraden een plating, vaak is dit dan rhodiumplated, rosé- of goldplated. Een zilveren sieraad met plating is een sieraad van zilver met een klein laagje van een ander materiaal eromheen. Bij rosé- of goldplated sieraden is dat dus een laagje van rosé- of geelgoud. Omdat er maar een klein laagje goud wordt gebruikt, zijn plated sieraden betaalbaarder dan massief gouden sieraden.

Zoals je net hebt kunnen lezen is er ook een rhodium plating, deze wordt bij zilveren en zilverkleurige sieraden steeds vaker gebruikt. Rhodium is een hard, zilverwit metaal dat onder de platinagroep hoort. Bij rhodineren wordt er een laagje rhodium over het zilveren sieraad aangebracht. Omdat rhodium zo’n sterk materiaal is, beschadigen sieraden minder snel. Gerhodineerd zilver is naast dat het sterker is, ook veel minder gevoelig voor invloeden van buitenaf. Hierdoor zal het het niet meer oxideren en dus niet meer dof, of zwart worden. En hierdoor heb je er veel langer plezier van!

Fokko Juweliers verkoopt alleen Surinaamse zilveren sieraden van 925 zilver en hoger. Onze nieuwe sieraden zijn vrijwel altijd voorzien van een rhodiumlaag waardoor de sieraad niet meer oxideert en blijft stralen. 

Related products

Comments (0)

No comments at this moment

New comment

You are replying to a comment

Product toegevoegd om te vergelijken.