Vergulden, ook soms gold plating genoemd, is het bedekken van een (Surinaams) sieraad met een dun laagje goud. Vergulden wordt vaak gedaan door middel van een verguldmachine. Hierbij maken de Surinaamse sieraden verschillende stapjes door met verschillende badjes en elektriciteit. Alvorens te vergulden worden de Surinaamse sieraden altijd eerst gepolijst en in ultrasoonbadje gedaan. Nu zijn ze klaar om verguld te worden. Daarna gaan de Surinaamse sieraden in een badje om te ontvetten en vervolgens worden ze in een badje met decapeerzout gedompeld. Het decaperen gebeurt om het metaal te ‘activeren’. Na deze stappen gaan de Surinaamse sieraden in het badje van 18K geelgoud. De elektriciteit in dit badje zorgt er voor dat het Surinaams sieraad wordt bedekt met een dun laagje goud. Deze methode wordt ook wel “electrolytisch vergulden” genoemd. Het gehele proces duurt ca. 60 minuten voor 3 micron.

Het vergulden van Surinaamse sieraden wordt vooral gedaan omdat het prijstechnisch aantrekkelijker is dan echt goud. Belangrijk is dan vooral om te weten wat het basismateriaal is: zilver, titanium of een onedel materiaal. Bij vergulden is ook de dikte van de laag belangrijk, bij goedkope vergulde Surinaamse sieraden is het laagje natuurlijk erg dun dit zal er sneller afslijten dan een dikkere laag. De dikte van de laag wordt aangegeven in micron, veel leveranciers van vergulde sieraden maken de dikte van de laag niet bekend. Wij wel! Dit staat altijd aangegeven bij de productinformatie van het Surinaamse sieraad. Hoelang het gouden laagje van deze Surinaamse sieraden mooi blijft ligt aan de draagfrequentie, aan de dikte van het aangebrachte laagje goud, de zuurgraad van de huid en aan hoe er om wordt gegaan met het sieraad. Het laagje goud zal echter op den duur hoe dan ook afslijten, waardoor de zilveren onderlaag zichtbaar wordt. Het Surinaamse sieraad zal dan opnieuw moeten worden verguld. Een ring zal bijvoorbeeld sneller slijten dan oorbellen of een ketting.

Omdat vergulde Surinaamse sieraden dus sneller zullen slijten dan massieve of holle gouden Surinaamse sieraden, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hieronder vindt u dan ook enkele tips om uw vergulde sieraden lang mooi te houden, zodat u lang van ze kan genieten!

  • Gelieve niet met uw vergulde Surinaamse sieraden te douchen of handen te wassen;
  • Het is beter om niet met uw Surinaamse vergulde sieraden te sporten of te zwemmen;
  • Bij het niet dragen het Surinaamse sieraad terug in het sieradendoosje te plaatsen;
  • Gebruik geen parfum, haarlak of handcrème op uw vergulde Surinaamse sieraden;
  • Maak uw Surinaamse sieraden schoon met een zachte doek (zonder geïmpregneerd zilverpoetsmiddel);
  • Bewaar uw Surinaamse sieraden niet in een vochtige ruimte, zoals de badkamer;
  • Gebruik geen zeep, (Florida)water om uw Surinaams sieraad schoon te maken;
  • Breng altijd eerst uw cosmetica en parfum aan en dan pas uw Surinaamse sieraden.


Op onze Surinaamse zilveren sieraden met een gouden vergulding zit 1 maand garantie vanaf de datum waarop het sieraad is aangeschaft. De vergulde laag is een dunne laag van 18 karaats goud en zal daarom met de tijd en door gebruik slijten. Onder deze laag zit echt zilver, u behoudt dus altijd uw zilveren Surinaamse sieraad. De garantie dekt daarom alleen materiaal- en productiefouten.   

Bekijk hier al onze vergulde Surinaamse sieraden. 

Heeft u een sieraad dat verguld moet worden? Dan kunt u via hier gebruik maken van onze service. 

Product toegevoegd om te vergelijken.