Wat is vergulden precies?

Een vergulde Surinaamse sieraad is een sieraad van 925 zilver met een laag 18K goud. Omdat er maar een dun laagje goud wordt gebruikt, zijn vergulde Surinaamse sieraden betaalbaarder dan Surinaamse sieraden die massief van goud zijn. 

Hoe lang een vergulde Surinaamse sieraden mooi blijft, hangt af van verschillende factoren. Hieronder staan de belangrijkste punten onder elkaar:

  • Er zijn 2 verschillende soorten plating: chemische plating en plating met echt edelmetaal. Bij Fokko Juweliers verkopen we alleen Surinaamse vergulde sieraden voorzien van minimaal 18 karaat goud. De chemische variant is alleen wat kleurstof, daar wordt geen echt goud voor gebruikt en is dus een stuk minder van kwaliteit. Let er bij het kopen dus op dat je de juiste plating koopt.
  • Hoe lang je vergulde Surinaamse sieraad mooi blijft is ook afhankelijk van het soort Surinaamse sieraad. Als je een Surinaamse vergulde ring hebt, dan zal dit door dagelijks gebruik meer in aanraking komen met invloeden van buitenaf dan een Surinaamse vergulde hanger aan je ketting. Hierdoor is de kans groot dat een vergulde Surinaamse hanger langer mooi blijft.
  • Het hangt er ook vanaf hoe dik de laag plating is. De dikte wordt aangegeven door het woord micron. Hoe dikker de laag, hoe minder snel het zal slijten. Eén micron staat ongeveer gelijk aan een jaar. Een Surinaams sieraad van 1 micron blijft over het algemeen één jaar mooi. Een Surinaams sieraad van 3 micron ongeveer drie jaar.

Veel mensen vragen zich af of een vergulde sieraad wel mooi blijft en of het laagje niet snel slijt of verkleurt. Doordat de vergulde sieraden van Fokko Juweliers een laagje van echt goud hebben verkleuren ze niet, maar door invloeden van buitenaf kan het laagje uiteindelijk wel slijten.

Hieronder staan een aantal tips om je vergulde Surinaamse sieraad mooi te houden en om aanslag te voorkomen.

  • Als je in aanraking komt met chemische producten doe je vergulde Surinaamse sieraad dan af. Draag ze niet terwijl je schoonmaakt of de ramen zeemt.
  • Let ook op parfum of andere cosmetica. Ga je een avondje uit? Zorg dan dat de parfum niet op je Surinaamse vergulde sieraad gespoten wordt. Kijk ook uit met haarlak.
  • Ook bij sporten en zwemmen is het aan te raden om je vergulde Surinaamse sieraad niet te dragen.
  • Tot slot: berg je vergulde Surinaamse sieraden voorzichtig op, zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen.

Aangezien iedereen er anders mee om gaat kunnen wij geen garantie bieden op de vergulding. Wel bieden wij een service tegen kostprijs aan, om na verloop van tijd je Surinaamse sieraad opnieuw te laten vergulden. Zie voor de actuele prijzen hier

Product toegevoegd om te vergelijken.